Włoskie makarony

Jeżeli chodzi o kwestię makaronów we Włoszech, to Włosi podchodzą do tego bardzo serio i większość z nich nie wyobraża sobie po prostu obiadu bez makaronu. Włosi jedzą makaron na pierwsze danie będąc przekonani o różnorodności spożywanego posiłku : nie jedzą przecież zwykłego makaronu, ale spaghetti, bucatini, cannelloni. Poza tym raz dodają olej z oliwy z czosnkiem i peperoncino, raz jajko z pancettą a innym razem cozze, dlatego każde danie ma inny smak. Należy oczywiście pamiętać, że każdy kształt makaronu powinien być stosowany do konkretnych potraw. Jednym z najbardziej popularnych makaronów jest ten w kształcie uciętej pod skosem rurki, pochodzący z regionu Kampanii w południowej części Italii. To penne, którego nazwa pochodzi od ukośnego ścięcia pióra. Niemniej popularnym jest spaghetti ,pasta pochodząca z Neapolu. Podobne do spaghetti tylko nieco grubsze wydawać się mogą bucatini. Ale nie dajmy się zmylić : są całkowicie odmienne bo przecież mają dziurkę w środku. Podobnie jak w Polsce tak i we Włoszech popularne są świderki ,motylki , muszelki, a dodatkowo wstążki jak w domu (tagliatelle albo większe pappardelle).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>