Rosół

Na temat rosołu można w każdym domu usłyszeć wiele historii. Można go zrobić z różnymi dodatkami, a wszystko będzie zależne od możliwości i wyobraźni gotującej osoby. Jeszcze kilkanaście lat temu rosół to była przede wszystkim wołowina. Czasy się zmieniły, a ceny wołowiny poszybowały bardzo w górę, dlatego dzisiaj mało, kto z wołowiny korzysta. Rosół na wołowinie wyglądał o wiele lepiej, miał niesamowity kolor. Najgorszy kolor rosół ma na kurczakach, które kupujemy w sklepach. Można zrobić tak, że gotując rosół na kruczaku dorzucamy dosłownie kawałem wołowiny. Nie kosztuje nas to wiele, ale przynajmniej jego smak będzie o wiele lepszy. Oczywiście, jeśli mówimy o rosole to podajemy go z makaronem. W wyjątkowych sytuacjach możemy zrobić lane kluski. Rosół można doprawiać tak żeby był bardziej ostry, ale to już będzie zależne od tego, co kto lubi. Na pewno głównym dodatkiem do każdego rodzaju zup będzie sól i pieprz, ale trzeba uważać ile się jej dodaje żeby nie przesadzić. Najczęściej rosół jest podawany w niedziele na obiad. Jeśli zostanie go wystarczająco dużo to na drugi dzień mamy bazę do praktycznie każdej zupy, jaką tylko chcemy sobie zrobić. Może to być pomidorowa, ogórkowa czy pieczarkowa.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>