Jak zrobić żurek

Żurek to jedno z najstarszych i najbardziej tradycyjnych polskich dań wielkanocnych. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach z jajkami. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Aby zrobić pyszny żurek musimy wszystko pokolei przygotować. Kiełbasę i boczek pokrójmy w plasterki i podsmażmy na patelni, oczywiście bez tłuszczu. Do rosołu, czyli wywaru z warzyw i mięsa dodajmy zioła, wszystkie potrzebne przyprawy i zagotujmy. Zmniejszmy ogień i gotujmy przez około dziesięć minut, aby uzyskać odpowiedni smak i aromat. Po dziesięciu minutach do gotującego się rosołu dodajmy podsmażony boczek, kiełbasę i zakwas na żurek. Cały czas mieszając doprowadźmy do zagotowania po czym wyłączmyogień. Jak już żurek będzie gotowy to wciśnijmy do niego ząbki czosnku, dodajmy śmietanę i wymieszajmy. Tak ugotowany żurek możemy podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w cząstki i serwować na przykład w ciepłym okrągłym chclebie, który będzie idealnie i smakowicie prezewntował sie na naszym wielkanocnym stole.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>