Jak zrobić bitą śmietanę

Nazwa bita śmietana pochodzi od sposobu jej przyrządzenia. Śmietanę można ubić ręcznie lub przy pomocy miksera. Jej smak jest z pewnością o wiele lepszy niż smak gotowej śmietany w sprayu. Zacznij od schłodzenia w lodówce lub zamrażarce czystej miski ze stali nierdzewnej, specjalnej trzepaczki do ubijania oraz śmietany. Pozostaw je w zimnie na 10 – 20 minut. Pozwól, by śmietana dobrze się schłodziła, ale w żadnym wypadku nie doprowadź do jej zamrożenia. Śmietanę łatwiej bowiem ubijać, gdy jest zimna. Schłodzoną śmietanę wlej do zimnej miseczki i zacznij ją ubijać. Trzymaj trzepaczkę tak, jakbyś trzymała sztylet, metalową końcówką skierowaną w dół. Podczas ubijania poruszaj nadgarstkiem i łokciem, nigdy ramieniem. Uderzaj trzepaczką w miskę pod kątem, a następnie wyciągnij ją szybko. Ruchy powinny być zdecydowane i ostre. Stosuj na przemian ruchy okrężne i proste. Jeśli czujesz zmęczenie, zmień rękę, którą ubijasz śmietanę. Ubicie szklanki śmietany zajmie ci około 4 minuty. Początkowo na jej powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, następnie jej konsystencja stanie się pienista i zacznie zwiększać się jej objętość. Lekka i pienista śmietana doskonale nadaje się jako dodatek do ciast i deserów, sztywna i zwarta będzie doskonałą ozdoba tortów i ciast.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>