Jak sklarować masło

Jeżeli lubimy bardo smażone potrawy, to wiemydobrze, że najlepiej smakują te z nich, które smażymy na pachnącym masełku. Niestety, zwykłe masło szybko się pali, co sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest mocno ograniczone. Istnieje jednak proste rozwiązanie tego problemu takie jak masło klarowane. Jego zrobienie zajmie nam kilkanaście minut, a używać go my przez długi czas. Pamiętajmy, żeby do sklarowania użyć dobrej jakości masła. Nie oszczędzajmy na nim, a uzyskamy niezawodny tłuszcz, który nada naszym potrawom wyjątkowy smak i aromat. Włóżmy masło do średniej wielkości garnka i umieśćmy je na średnim ogniu. Jeśli chcemy, możemy wcześniej pokroić je w kostkę. Gdy masło będzie się topić, na jego powierzchni zacznie się tworzyć piana. Oznacza to, że rozpoczął się proces oddzielania tłuszczu od białka. Gdy masło zacznie się pienić, zmniejszmy ogień. Nie musimy mieszać tłuszczu. Po prostu miejmy na niego oko. Po chwili zauważymy, że piana zaczyna znikać, a masło powoli robi się klarowne. Na bokach rondla zauważymy brązowe ślady. To spalone białko i nie musimy się tym przejmować. To normalne zjawisko. Masło zacznie się pienić po raz drugi. Gdy tylko zauważymy, że tak się dzieje, natychmiast zdejmijmy je z ognia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>