Jak rozpoznać najlepszą pizzę

Każdy obywatel włoch może zgodnie potwierdzić, że najlepsze i najsmaczniejsze pizze można zjeść we Włoszech na południe od Rzymu. Pizza musi być przecież miękka, na cienkim, dobrze wyrośniętym cieście i aromatyczna. Ciasto pizzy powinno być cieniutkie jak papier. Dzięki temu poczujemy smak sosu pomidorowego i innych składników pizzy. To po pierwsze a po drugie zasada jest taka, że każdy je swój krążek pizzy, ponieważ nadmiar ciasta drożdżowego zapchałby po kilku kęsach. Ciasto zawsze przygotowuje się dzień wcześniej. Dzięki temu można dodać mniej drożdży bo ciasto ma czas na wyrośnięcie. Zasadą numer jeden jest to, że nie można przesadzać z ilością dodatków. Po pierwsze cieniutkie ciasto nie wytrzymałoby ciężaru dodatków. A po drugie najważniejsza jest prostota składników, więc 2 -3 dodatki do sosu pomidorowego i koniec. Stawiamy również na świeżość , przecierane pomidory, świeżą bazylię, świeżą ruccolę, świeżą mozzarellę. Choć przy rozciąganiu pizzy ciasto podsypuje się mąką, potem należy zmieść ją na bok żeby ciasto nie było za bardzo omączone. Jest to niezwykle ważne. Mąka na spodzie pizzy, po włożeniu do pieca, się przypala. To może zniszczyć smak i zapach nawet najlepszej pizzy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>