Jak gotować ryż

Wydawać nam się może że gotowanie ryżu jest bardzo proste i każdy sobie może z nim poradzić. Jednak wielu kuchadzy w dalszym ciągu ma probblem z gotowaniem takiego ryżu, w taki sposób aby był on na tyle puszysty, nie sklejał sie oraz był miękki a nie twardy. Cała tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu naczynia z ryżem. Dokładnie musimy taki ryż wypłukać przed jego gotowaniem. W ten sposób pozbędziemysię dużo skrobi, dzięki czemu ryż będzie mniej się sklejał. Ryż należy tak długo płukać, aż woda stanie się przeźroczysta. Jeśli ryż jest starszy, należy go przed gotowaniem moczyć przez około 30 minut – sprawi to, że będzie mniej kruchy i nie będzie się łamał. Moczyć należy również ryż Basmati, dzięki temu pęcznieje on do maksymalnej długości. Po wypłukaniu i wymoczeniu należy dokładnie ryż osuszyć. Na każdą szklankę ryżu długoziarnistego wlejmy 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga odrobinę więcej wody, zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Miejmy na uwadze również to, że więcej wody spowoduje, że ryż będzie bardziej miękki i klejący – doskonały do potraw jednogarnkowych, zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki – idealny do sałatek z ryżem. Ryz zagotujmy na średnim ogniu, ale pamiętajmy aby go nie przykrywać.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>