Jak gotować jajka

Aby wiedzieć jak sprawdzić czy jajka są świeże czy nie, jak je gotować na różne sposoby, musimy wiedzieć kilka przydatnych metod. Aby sprawdzić czy nasze jajka są świeże musimy takie jajka włożyć do naczynia wypełnionego zimną wodą. Świeże jajka pozostaną na dnie, mniej świeże podniosą się jednym końcem do góry natomiast jajka całkiem popsute wypłyną na powierzchnię. Zimne jajka, wyciągnięte wprost z lodówki łatwo pękają podczas gotowania. Aby do tego nie dopuścić nakłuwamy jajko z szerszego końca ostrą szpilką a następnie wkładamy do wody i wolno podgrzewamy. Aby zapobiec wypłynięciu białka z pękniętego jajka należy wlać uprzednio do wody łyżkę octu. Jajka w skorupkach ciemnych są mocniejsze niż te w białych. Aby jajka dobrze nam się obierały ze skorupki musimy wcześniej wsypać do wody trochę soli. Jajko, które jest ugotowane z łatwością można zakręcić wokół własnej osi na stole natomiast surowe jajko się nie kręci. Kiedy chcemy usmażyc jajecznicę i chcemy aby była bardziej pulchna, to dodajmy do jajek odrobinę mleka i smażmy jak zwykle. Jajko na miękko powinno się gotować przez okres niecałych 2 minut od czasu rozpoczęcia gotowania wody. Najłatwiej jest policzyć do 100, po czym ściągnąć garnuszek z ognia a jajka przelać od razu zimną wodą aby się już bardziej nie ścięły.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>